Thành ngữ Paint the town red

2,884 views
paint the town red nghia la gi

Thành ngữ “Paint the town red” nghĩa đen là “sơn thành phố thành màu đỏ”, nghe thật ngộ nghĩnh. Tuy nhiên, nó được sử dụng để miêu tả việc đi ra ngoài để có một buổi tiệc tùng vui vẻ, thoải mái và cực kỳ phóng túng. Như trong tiếng Việt ta hay nói “đi quẩy” “lên nóc nhà”.

  • “It’s your birthday, let’s go out and paint the town red!”
  • “After all the hard work we’ve done, it’s time to let loose and paint the town red.”
  • “I haven’t seen you in ages! Let’s get together and paint the town red like old times.”

Nguồn gốc của thành ngữ này không chắc chắn nhưng có một số câu chuyện khác nhau liên quan đến nó. Một trong những câu chuyện phổ biến nhất kể rằng vào năm 1837, một nhóm người đã đi tới thành phố Lawrence, Kansas, nhậu rồi làm loạn tại các quán bar và cửa hàng trên phố. Họ quậy tới mức ném những chiếc bánh mì màu đỏ vào những cửa hàng và tường nhà, khiến chúng bị nhuốm màu đỏ ối. Từ đó, thành ngữ “Paint the town red” ra đời và đã trở thành cụm từ miêu tả hành động của những người cực kỳ vui vẻ và phóng khoáng khi đi chơi, tiệc tùng.

Achilles’s heel – Gót chân Asin
Whistle in the wind – Công dã tràng

Vài ví dụ về cách dùng

Graduation:

“After our final exams, we decided to paint the town red to celebrate our graduation. We visited all our favorite spots and stayed out until the early morning.”

Birthday Celebration:

“It’s Sarah’s 30th birthday this weekend, and she’s promised to paint the town red. I’ve heard she’s booked multiple venues for a night-long celebration!”

Promotion at Work:

“When Jack got his promotion, he took the whole team out to paint the town red, showing his appreciation for all their hard work.”

Vacation:

“On the first night of our vacation in Las Vegas, we decided to paint the town red by checking out various shows, casinos, and nightclubs.”

Reunion:

“Our college reunion felt like we were 20 again; we painted the town red just like the old days.”

Post-Quarantine Celebration:

“After months of lockdown and social distancing, my friends and I are planning to paint the town red once it’s safe to do so.”

Anniversary Celebration:

“For our 10th anniversary, my husband and I decided to paint the town red by revisiting all the places we used to go to when we were dating.”

5/5 - (2 votes)

Lightway nhận được 300đ/1 lượt kích quảng cáo của các bạn, trang trải một phần chi phí duy trí trang web và viết content chia sẻ kiến thức.

Who write this post?

Mình là Kim Lưu, biên dịch viên có hơn 10 năm bươn trải trong nghành. Tiếp xúc với nhiều tài liệu tiếng Anh khiến mình thấy có nhiều thứ cần ghi nhớ và chia sẻ. Nên mình viết blog này.

Hy vọng bạn tìm thấy những điều hữu ích. Cần ttrao đổi về tiếng Anh cứ thoải mái liên hệ zalo 0968017897.

TÀI NGUYÊN HỌC TIẾNG ANH